Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kutnie
- SZKOŁA DLA MŁODZIEŻY - SZKOŁA DLA DOROSŁYCH -

Kucharz

CELE KSZTAŁCENIA W POSZCZEGÓLNYCH ZAWODACH

KUCHARZ

Absolwent  w zawodzie KUCHARZ  potrafi:

  • Korzystać z nowoczesnych struktur diety
  • Ocenić pod względem towaroznawczym produkty i ich przydatność kulinarną
  • Korzystać z nowoczesnych urządzeń, maszyn i sprzętu  stosowanych w technologii gastronomicznej
  • Obliczyć wartość odżywczą i energetyczną potraw
  • Umiejętnie gospodarować , przechowywać  i magazynować  artykuły spożywcze
  • odpowiednio przygotowywać potrawy zależnie od sposobu ich podawania
  • Umiejętnie ułożyć menu
  • Stosować odpowiednie techniki sporządzania potraw
  • Przygotować potrawy kuchni regionalnej, polskiej  i innych narodów
  • Udekorować potrawy i stół